Veldrijden

Het veldrijden, ook wel bekend als cyclo cross is een minder bekenden discipline binnen het wielrennen.  Door prominente wielrenners als David van de Poel en Wout van Aert en Marianne Vos wordt het gelukkig meer bekend en dat is terecht. Het veldrijden is een mooie en technisch uitdagende vorm van wielrennen. Door de grote afwisseling in de opzet van wedstrijd locaties biedt het naast duursport ook veel technische uitdagingen en interval conditie .

Bij het veldrijden gaat het om de balans te vinden tussen de intensieve belasting met de technische vaardigheden. Of het nu gaat om het draaien en keren op een veld, het ploegen door de zandbak, het traplopen, het nemen van hindernissen/balkjes, of het “tot rust komen” in de langere herstelzones  … veldrijden is koers van begin tot eind. Het is een uiterste test tegen vooral jezelf.  En ieder heeft zo zijn voorkeuren.. Crossen door de dikke modder, of juist dunne modder.. of liever droog met mulle zand, harde ondergrond of door de losse sneeuw.

Bij JvR de Batauwers zijn veel liefhebbers te vinden van de cyclo cross/het veldrijden. Vanuit de vereniging kan daarom veel technische kennis gedeeld worden om meer uit het veldrijden te halen.   Het veldrijden wordt beoefend door de jeugd, nieuwelingen en junioren, maar zeker ook door enkele beloftes/elite, senioren. Niet alleen mannen beoefenen deze sport, diverse vrouwen laten laten indrukwekkende prestaties zien.

In het najaar worden trainingen gestart die zich specifiek richten op het veldrijden, want voor het veldrijden is naast een goede duurconditie ook de interval conditie zeer belangrijk. Maar zonder techniek beheersing is veldrijden onnodig zwaar, dus trainen we op het nemen van bochten, het reiden op een schuine kant, hoe een zandbak te nemen, en uiteraard over balkjes springen (5, 10, 20, of 40 cm hoog).

Veldrijden is uitdagend en bovenal een leuke sport om te beoefenen waarbij fietsbeheersing en stuurvaardigheid goed ontwikkeld wordt. Veldrijden doe je bij JvR de Batauwers !