JvR de Batauwers

Als fietsen alleen niet meer genoeg is, dan is JvR de Batauwers de club om eens bij te komen kijken. JvR de Batauwers is de wielervereniging uit de wijde Betuwe regio en Maas en Waal regio vanwaar leden met plezier en op eigen niveau competitief met wielersport bezig zijn. Daarbij hebben zij aandacht voor een ieder en oog voor de persoon zoals die is (ongeacht behaalde prestaties). Zij stimuleren en helpen elkaar om het beste uit elkaar te halen. De club richt zich op het wegwielrennen (verlicht parcours) evenals het veldrijden.

De club heeft een lange geschiedenis, zowel in het jeugdwielrennen, de nieuwelingen en junioren als bij de senioren. Vanaf 7 jaar kun je beginnen bij de wielersport trainingen. Wedstrijden beginnen vanaf het jaar dat je 8 wordt. Het mooie aan wielrennen is dat je dit je hele leven lang kunt blijven doen, zolang je gezond blijft. En daar helpt wielrennen zeker aan mee! Of je nu op club-, regio- of landelijk niveau fiets, op de weg of in het veld, er zijn mogelijkheden genoeg voor fietsplezier. Dus als fietsen alleen niet meer genoeg is, kom dan eens kijken en fiets eens mee op een racefiets.

Sportief beidt JvR de Batauwers diverse mogelijkheden voor wegwielrennen en het veldrijden (cyclo cross), al bestaat de ambitie om ook mountainbike (MTB) aan te gaan bieden. Naast dat de club wedstrijdsport gericht is gaat het vooral om het bevorderen van sporttalent en het beleven van fietsplezier, zodat de sport leuk blijft. De training en begeleiding gaat uit van de Long Term Athlete Development concepten en kenmerkt zicht als volgt: Voor de jeugd geldt vooral plezier hebben, de nieuwelingen leren te trainen, wat de junioren betreft gaat het om te trainen om te presteren en bij de beloften staat het ontwikkelen richting de elite centraal. Doel blijft dat sportieve prestaties pas ontstaan als er plezier in de sport bestaat. Bij de ondersteuning geldt oog voor eenieder, ongeacht behaalde sportieve prestaties. Voor zij die de weg naar de top niet kunnen halen zijn er ook mogelijkheden genoeg om op eigen prestatie niveau plezier te blijven houden in het wielrennen, bijvoorbeeld in de sportklasse of de masters leeftijd klassen.

 

Geschiedenis

Wielervereniging JvR de Batauwers kent al een lange historie.

Op 6 september 1933 is wielervereniging De Batauwers voor de 1ste keer opgericht. Tijdens de tweede wereld oorlog heeft men helaas de vereniging moeten opheffen. Gelukkig waren er na de oorlog nog vele fietsfanaten die ervoor zorgden dat in 1961 de vereniging weer werd opgericht.  Sportief heeft de vereniging vaak mooie perioden beleeft.  De vereniging staat al heel lang bekend om de goede jeugdbegeleiding wat veel sporttalent geholpen heeft. Enkele bekende namen zoals Thymen Arensman, Eddy van IJzendoorn, Bobbie Traksel,Rik van Ijzendoorn, Oscar Riesebeek, Adriaan van Londen, Jan van Houwelingen, Etienne van Empel, Pascal Schoots, hebben allen bij JvR de Batauwers een (deel) opleiding genoten. Sommigen zijn nog steeds lid.

In 1994 is de vereniging gefuseerd met wielervereniging Jan van Riebeeck uit Culemborg omdat in Tiel een eigen parcours in zicht was. Sindsdien heet de vereniging JvR de Batauwers. De Toerafdeling is echter afgesplitst en verder gegaan als vereniging de Batauwers Tiel.  Leden van JvR de Batauwers hebben de Tielse Continental  wielrenploeg Metec opgericht waarmee JvR de Batauwers uiteraard nauwe banden mee onderhoudt.

JvR de Batauwers heeft een mooie geschiedenis waar nu een nieuw hoofdstuk aan wordt toegevoegd doordat de lang gekoesterde droom van een eigen parcours gerealiseerd is.