Jeugd Wielrennen

Fietsen, iedereen groeit er mee op. Voor sommige is gewoon fietsen niet genoeg. Sommige willen meer.  Die willen snel fietsen, snel door de bochten vliegen, behendig over heuveltjes gaan, crossen door een zandbak of over een balk/boom springen. Als fietsen alleen niet meer genoeg is voor jou, kom dan eens kijken bij JvR de Batauwers. Daar vind je veel andere jongens, meisjes, mannen en vrouwen die plezier beleven aan het wielrennen. Of het nu op de weg is of in het veld of met een mountainbike is.

Kom kijken en probeer het wielrennen eens ! Vrijblijvend kan je een paar keer komen proeven (zie ook lid worden)  Als een fiets in je maat beschikbaar is kan je direct mee fietsen (en uiteraard stellen we een helm beschikbaar)

Bekers

Niet alleen voor winnaars zijn prijzen en bekers te verdienen.

Stuurvaardigheid

Wat is jeugd wielrennen eigenlijk?

Bij JvR de Batauwers gaat het om het beleven van fietsplezier en daarmee het ondersteunen van talentontwikkeling. Wij geloven dat uit plezier mooie sportieve prestaties mogelijk zijn die hopelijk fietsplezier levert tot in de verre toekomst. Sommige kinderen hebben de droom om een professionele wielrenner te worden en andere willen gewoon lekker samen fietsen. Wij bieden beide de ruimte en als wedstrijd georiënteerde vereniging moedigen wij deelname aan wedstrijden aan. Het geeft kinderen de mogelijkheid hun sportieve ontwikkeling te ervaren. Maar het gaat om presteren op eigen niveau !  Wij willen zorg dragen voor verantwoordelijk fietsen (zie ook onze visie en de Long Term Athlete Development informatie) waarbij vanuit plezier prestaties ontstaan. De focus is daarom op in groep fietsen, het aanleren van techniek zoals stuurvaardigheden,  het fietsen op souplesse (snelle benen) en bochten leren nemen. Bij het veldrijden is de technische uitdaging nog diverser en daar wordt veel aandacht aan besteed.

Bij de jeugd vind van training naar training el een opbouw plaats van focus onderwerpen. Er is bewust geen gerichte opbouw naar het georganiseerd behalen van een hoog prestatie niveau. Uiteraard zullen kinderen naar gelang van hun prestatie niveau anders worden begeleidt maar wielrennen is geen vroeg ontwikkelsport en kinderen moeten beschermt worden tegen lichamelijk overbelasting.

Wij zijn overigens sterk voorstander dat jeugd mee doet aan het veldrijden. Dit bevordert de stuurvaardigheden enorm, en wordt doorgaans als enorm leuk gevonden. Ons advies is daarom om een cyclo cross fiets te kopen zodat zodat veldrijden en weg wielrennen mogelijk is met hetzelfde materiaal.

Beelden zeggen meer dan woorden dus kijk op ons Youtube en facebook pagina om een indruk te krijgen van het jeugdwielrennen en kom gerust vrijblijvend kijken bij een trainingsavond of wielerevenement.

Competitie

Net zoals bij andere sporten worden wedstrijden georganiseerd. Het deelnemen aan wedstrijden is belangrijk omdat kinderen hun opgedane ervaring dan verder ontwikkelen. We zien echter ook dat hechte vriendschappen ontstaan tussen kinderen van verschillende verenigingen omdat ze hun passie delen. Naast de wekelijkse wedstrijden worden er zelfs Nederlandse Kampioenschappen georganiseerd. Kijk voor meer informatie op jeugd wedstrijden.

De trainers

Zonder trainers … geen trainingen. JvR de Batauwers prijst zich rijk met een groot aantal trainers. Sommige zijn zelf ooit ook jeugdwielrenner geweest. Er bestaat altijd ruimte voor (ouders) mensen om opgeleid te worden tot
gediplomeerde trainers ! Onze vaste trainers zijn:   Anne van Dijk, Pascal Schoots, Gianni van Hoften,  Henri Terra, Levi van Hoften, Leendert den Hartogh naast diverse andere die allemaal opgeleid zijn als wieler trainer nivea 1, 2, of 3.

Communicatie

Communicatie met betrekking tot de jeugd vind plaats via

  1. De algemene club nieuwsbrief/email ( je email van je lidmaatschap aanmelding)
  2. Whatsapp groep Startergroep  / trainingsgroep

Kan je niet komen voor een training.. meld je af in de whatsapp Jeugd groep !
Trainers en vrijwilligers zetten zich in voor jou, dus laat ze weten als je niet kan komen.

Plezier is meer dan fietsen !

We vinden het belangrijk dat de jeugd plezier met elkaar heeft. Buiten het wielrennen worden daarom ook andere activiteiten georganiseerd door de jeugdcommissie. Denk aan een middagje kanoën, of survivelen, etc. Doorgaans wordt ook een jeugdkamp georganiseerd. Het betreft kamp waarbij de fietsen meegaan maar het fietsen op zich niet als trainingskamp is bedoelt.

Jeugd meerdaagsen en kampen

Sommige kinderen kunnen niet genoeg krijgen van het wielrennen en nemen daarom deel in meerdaagse evenementen in vakantieperioden. Enkele mogelijkheden:

Deze meerdaagse evenementen bevatten doorgaans bijzondere activiteiten die kinderen erg waarderen, zoals sprint en leiderschap klassementen, tijdritjes, beklimmingen, kasseien / klinkerwegen, en vaak ook wedstrijden op (afgesloten) openbare weg onder begeleiding van politie… Het is net als in  het professionele wielrennen. Voor sommige een droom die uitkomt.