Nieuwelingen

De Nieuwelingen categorie betreft jongens en meisjes in het jaar waarin ze 15 en 16 worden. In deze categorie komen kinderen dus 2 jaar uit. Anders dan bij de jeugd rijden de jongen en meisjes niet meer gezamenlijk wedstrijden. De lichamelijke verschillen zijn te groot geworden om de groepen samen te laten koersen. Bij JvR de Batauwers kunnen zowel Jongens en Meisjes nieuwelingen begeleiding vinden en wedstrijden rijden

Bij de nieuwelingen wordt het wielrennen al een stuk serieuzer omdat de jongeren tot aanzienlijk meer lichamelijk in staat zijn. De wedstrijdafstanden worden daardoor aanzienlijk langer en dat betekent dat het serieuzer wordt.  Meer training inzet is feitelijk nodig om landelijke wedstrijden uit te kunnen fietsen.

Trainingen

Omdat de nieuwelingen wedstrijden aanzienlijk langer en zwaarder zijn dan de jeugdwedstrijden zal een meer gedegen training benadering nodig zijn.  Hierbij zijn we terughoudend met uitgebreide training schema’s zoals in onze visie en Long Term Athlete Development gedachten verwoord is. We proberen oog te hebben voor eenieder en bij te sturen naar prestatie niveau en wens. Onze trainers proberen rechtstreeks met de jongens en meisjes renners af te stemmen binnen de algemene beoogde trainings aanpak.

Wegtrainingen

We beginnen uiterlijk in Janaurie met het opbouwen van Duurtrainingen (trainingszone D1/D2) in het weekend (zaterdag en zondag) waarbij we tevens core stability trainingen volgen. Ook in Februari en Maart werken we veel aan lange afstandsritten.  Hierbij bouwen we op naar ritten van 85 tot 100 km. Onze startpunten verschillen waardoor we fietsen in de betuwe, land van maas en waal, en nabij nijmegen.  Vanaf maart beginnen we met meer interval georienteerde trainingen om andere belastingzones van het lichaam te trainen. De MNC voorjaarscompetitie wordt hier bijvoorbeeld voor gebruikt waardoor in maart de duurtrainingen iets verminderen. In April en mei worden de dinsdag en donderdag trainingen gebruikt om interval conditie op te doen. Opbouw vindt plaats tot 2 weken voor de typische belangrijke piek momenten (Nederland Kampioenschap)

Trainingskamp.  in Maart organiseren we doorgaans ook 1 weekend waarin we in Limburg op trainingskamp gaan. Doorgaans 2x 60 km fietsen met mooie beklimmingen en voorzien van een avond programma met informatie en gezelligheid.

Veldtrainingen

Trainings Informatie zal later worden toegevoegd.. Uiteraard betreft het een combinatie van techniek trainingen en interval trainingen.. Duur trainigen en core stability trainingen kunnen zelfstandig worden uitgevoerd.

Wedstrijden

In het voorjaar de MNC voorjaars competitie. en vanaf maart beginnen de landelijke wedstrijden.   JvR de Batauwers neemt ook deel aan klassieker wedstrijden. hetzij via rechtstreekse club inschrijving als wel via district ploeg inschrijving. De vereniging bepaald wie waar mag rijden maar houdt rekening met de wensen van de nieuwelingen. Er wordt moeite genomen om alle nieuwelingen klassieker wedstrijden te laten ervaren zolang hun prestatie niveau een redelijke kans geeft om 50% of meer van de klassieker te kunnen behalen.

Toegestane  Materialen

Ook bij de nieuwelingen bestaan KNWU reglementen en beperkingen mbt het toegestane materiaal. De restricties wisselen van het ene naar het andere “jaarlijkse KNWU besluit”. Altijd goed informeren en nalezen wat de regels zijn opdat geen verkeerde investeringen worden gedaan (voorbeeld tijdrit fiets). Het toegestane verzet is echter wel duidelijk beperkt (typisch wordt 52×16 gekozen)

Anti Doping (Schoon koersen)

In 2014 heeft de KNWU een actieplan opgezet om de sport weer integer, eerlijk, en gezond te maken. Aandacht voor doping onderwerp is daarom ook bij de nieuwelingen en junioren een belangrijk onderwerp.  Het begint bij het onderwerp dat (top) sporters zelf verantwoordelijk zijn voor wat zij als voeding tot zich nemen.

Nieuwelingen moeten rekening houden met het doping onderwerp want Doping controles zijn mogelijk.

Veel additionele informatie is te vinden bij de KNWU